Umgänge med nyfödd

I denna kategori kan du diskutera eller fråga om allt som rör vårdnad och umgänge.

Re: Umgänge med nyfödd

Inläggav Samuel » 21 aug 2012 16:25

Hej!

Jag ska försöka svara så gott jag kan utan att vara specialist eller varit i exakt samma situation. Jag är dessutom en pappa ;)

Föräldrarna har ingen rätt till sina barn, barnen har rätt till sina föräldrar. Detta är utgångsläget.
När det kommer till ett barn som är så litet är förutsättningarna många gånger ganska ogynnsamma för pappan. Det börjar med umgänge några timmar ett par gånger i veckan, liksom du beskriver. Hänsyn första året tas till barnets behov av närhet till mamman bla beronde på amning. Fortfarande upp till 4 års ålder vill man inte gärna dela tiden 50% pga forskning kring barnets minne. Man anser att det då fortsatt ska vara närmst den ena föräldern.

Familjerätten följer senaste forskningen och barnets utveckling i sina beslut. De tar inte hänsyn till jämlikhetstänkande. Därför blir många besvikna, känner sig kränkta och får sitta i en försvarsposition. Troligen av samma skäl uppstår det mycket kritik mot familjerätten.

Det behöver inte göras några avtal vare sig muntliga eller skriftliga. Familjerätten behöver inte heller vara involverade om de båda föräldrarna kan lösa problemen själv. I detta fallet finns det nog ett behov av flera skäl inte minst eftersom barnet är så litet.

Jag tycker det är rimligt att din dotter inte följer med vid umgänget med barnet. Liksom du beskriver finns rivalitet kvinnorna emellan och det får inte uppsegla en konflikt under umgänget. Allt skall fokuseras kring barnets bästa.
Det finns ingen indikation för att din dotter skall få en relation till barnet i detta läget men jag förstår om hon vill vara delaktig och bara vill det bästa. Tyvärr är kvinnorna rivaler av olika skäl och det finns ingen plats för en bonusmamma :( Tro mig, när det kommer till denna sorts situationer finns hos många människor inget hänsynstagande eller jämlikhetstänkande - bara ego. Den biologiska mamman kommer med största sannolikhet kunna göra och bete sig som hon vill den närmsta tiden utan att ens bli kritiserad av familjerätten eftersom alla rättigheter till barnet finns hos henne. Familjerätten kritiserar oftast inte den biologiska mamman med hopp om att allt skall lägga sig och för att undvika en utökad konflikt. De tar bara de absolut viktigaste debatterna. Det kan av det skälet vara väldigt jobbigt att gå till familjerätten.

Familjerätten tar ingen hänsyn till några förhållande, bara till barnet och det är i alla sammanhang lugn och ro. Tro aldrig något annat. Förhållandet mellan din dotter och hennes sambo kommer naturligtvis att vara slitsamt, men man får se det som en test av deras relation om inte annat. Inte alls säkert att det håller och då försvinner också alla dina problem du har i nuläget.

Hav tålamod och tillförsikt. Saker förändras till det bättre om än kanske känslomässigt alltför långsamt. Vi pappor är till viss del diskriminerade under barnets småbarnsperiod. Jag tycker dock det är bra att familjerätten är involverade eftersom de efterhand kommer gynna ett utökat umgänge ganska snart. Själv har jag haft min dotter ca 25-30% själv hemma sedan separationen när hon var 1,5 år gammal. Så det finns hopp!

MVH Samuel
Samuel
 
Inlägg: 8
Blev medlem: 12 apr 2012 13:58

Återgå till Vårdnad och umgänge

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron